28 Haziran 2009 Pazar

Yeni FORUM Sitemiz Açılmıştır


Selamlar değerli hayvan dostları..

Bugün size yeni forum adresimizin açıldığını haber vermekten gurur duyuyoruz..

Sitemiz yeni açılmış olmasına rağmen etkileşim oranını blog'lardaki Yorum'larla sınırlı tutmaktansa bir forum yapısında genişletme kararı aldık.

Sizler de umarım bu geniş tartışma ve paylaşım ortamından yeterince faydalanırsınız.

Forumumuza Moderatör alımları yapılacaktır.

İstekli petsever arkadaşlar Forum'a girip ADMIN'e p.m. atabilir ya da bu başlığa yorum yazabilir.

Forum adresini bir kenara veya sık kullanılanlar listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
İyi forumlar dileriz..

Zosterop - Zosterops Palpebrosa


Temel Özellikleri
Küçük düz gagalardan zosterop, seksen beş türü ile Afrika ve Asya boyunca geniş bir alana dağılmıştır. Olgunlaşan meyvelara zarar verdiğinden, birçok yerde çiftçiler tarafından zararlı olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda problem yaratan böcekleri tükeetiklerinden yararı da olur. Tüm düz gagalar arasında etkileyici ve arkadaş canlısı olduğundan çok popülerdir. Güvenle gruplar halinde ve diğer küçük kuşlarla hatta mumgagalarla birlikte barındırılabilir. Beslenme ve Barınma Mevsiminde çilek ile, bol miktarda dilimlenmiş meyveye düz gaga gıdası serpin. Konserve meyve de kullanabilirsiniz. özellikle üreme zamanında küçük canlı gıdalara da ihtiyaç duyar ve hergün nektar suyu verilmelidir. Zosteropun tüyleri iyi durumda olmadıkça sışarıda barındırmayı denemeyin, çok kolay üşütebilir. Ilık suyu her gün hafifçe serpin veya sığ bir banyo temin edin. üreme Bir çift üremeye hazır göründüğünde, uygun malzemeyi temin edin. Erkek kuş, üreme şartlarında sıklıkla şakır. Fundalıkta yuvalamayı tercih eder. Bu nedenle ekili bir kuşhane bu türler için idealdir. Değişken iklimli bölgelerde, tam dayanaklı olmadaklarından sıcak kış ortamını temin etmek için hazırlıklı olmalısınız. çeşitler Kikuyu zosterop (Zosterop Kikuyuensis) diğer zosteroplardan geniş göz halkaları ile ayrılır. Afrika kökenlidir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Zosterops Palpebrosa
Ortalama Boy: 17 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir, erkekler sadece üreme mevsiminde öter.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 14 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzer.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Gaga dar ve sivridir, meyva ve çiçekleri gagalayıp böcekleri yakalamasını sağlar. Göz Halkaları: Zosteroplarda göz etrafındaki beyaz alan karakteristliktir ve 'beyaz gözlü' olarak bilinmelerini sağlamıştır. Tüyler: Tüm zosteroplar yeşilimsi sarıdırlar. Farklı tüyleri ayırmak çok zordur. Ayaklar: Ayakalar naziktir. Dolayısıyla taze, yumuşak tünekler sağlayınız, ve acı veren tüm dalları yenileyin

Zebra İspinozu - Poephila Guttata


Temel Özellikleri
Yeni başlayanlar için ideal bir kuştur. Gerçi tecrübeli kuşbaz ve sergiciler de yoğun ilgi göstermektedirler. Bu kuşlar, çalışkan birer ebeveyn olduğundan üretilme ve yetişrilmesi kolaydır. Zebra ispinozlarının geniş bir renk yelpazeleri ve tepelikli formları da vardır; bu özellikleri onları tecrübeli kuşçular arasında popüler yapar. Sergilerde genellikle çiftler halinde sergilenir. Beslenme ve Barınma özellikle üreme mevsiminde, tohumluk otlar ve kuş otu gibi yeşil gıdalar ve yumuşak gıdalarla zengileştirilmiş sade kanarya yemi ve akdarı karışımı verilmesi önerilir. Zebra ispinozları grup halinde 1.8m uzunluğundaki küçük bir dış kuşhanede barındırılabilirler. Eğer iklim değişken ise kış aylarında ısıtma ve ışıklandırma sağlanmalıdır. Bir çifti üreme kafesi içinde de tutabilirsiniz. üreme İster sepet, ister kutu verin, bu kuşlar zamanı gelince yuvalarlar. Bir seferde 5 ya da daha fazla yavru yaparlar. Bu genç kuşlarının kendileri de 9. aydan sonra üremeye başlarlar. Dişi kuş kuluçkaya yattığında yuvadan uzak durun ve sadece iyi parçalnmış yeşil gıda verin. Aksi takdirde yumurtalar kaybedilebilir. Mutasyonlar Zebra ispinozunun açık kahve, kestane kanatlı beyaz, gümüş ve krem rengi mutasayonları vardır. Kolayca üretilir ve çoğu yaygındır.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Poephila Guttata
Ortalama Boy: 10 cm
Ortalama Ömür: 5 yıl
Cinsiyet: çoğu çeşidin dişisinde çizgilenme yoktur, gagaları daha mattır.
Üreme: Kuluçka süresi 13 gün sürer, tüylenme 18 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gagalarının kahverengi işaretleri vardır, kuyrukları da ilk yuvayı terk ettiklerinde daha kısadır.
Ayırt Edici Özellikleri: Göğüs: Erkekte göğüs üzerinde zebramsı çizgiler vardır. Erkek Tüyleri: Erkeğin parlak kırmızı gagası ve turuncu yanak yamaları vardır. Dişi Tüyleri: Dişinin vücut rengi erkeğe göre daha mattır.

Yüksek Tepeler Minahı - Gracula Religosa


Temel Özellikleri
Kuş dünyasının en iyi taklitçilerinden biridir. Asya'da yaygındır. Yüksek tepeler minnahı, yüz yıllar boyunca çok popüler bir kuş olmuştur. özgür olmadıkları zaman, üremeleri daima zordur. çiftleştirme metodundaki yeni gelişmeler ile daha fazla üretici bu albenisi bol olan kuşlara yönelmişlerdir. Canlı ve atılgan yapısı, kuşhane çevrelerinde kolayca eğlenebilinmesini sağlar. Beslenme ve Barınma Minahlara dilimlenmiş meve ve düzgaga gıdası ile beraber minah topakları ve un kurdu gibi omugasızların verilmesi önerilir. Kafeslerde minahlar şişmanlamaya meyinlidir, dolayısıyla standart kutu gibi kafesten daha çok geniş bir kuş odası sağlamaya çalışın. Minahı kendisinden küçük kuşlarla barındırmayın onları yiyebilir. Dışarıda dayanıklı olsa da rutubetli, sisli havadan nefret eder. Düzenli banyo özellikle içeride tutulan minahlarda çok önemlidir. Tüneklerini yıkama veya değiştirmek gerekir yoksa enfeksiyon gelişebilir. üreme çiftlere folluk verin, ince dal ve yuva malzemeleri yumurtalara yer hazırlamak için kullanılır. Yavrular yumurtadan çıkttıında canlı gıda önemlidir. Yavrular yuvayı terk edinceye kadar dikkatle gözleyin. Ebevenler tekrar üremeye karar verbilir ve kendi türlerine karşı saldırganlaşabilir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Gracula Religosa
Ortalama Boy: 30 cm
Ortalama Ömür: 8 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 20 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlerden daha mattır, gerdanlari nispeten daha zor fark edilir.
Ayırt Edici Özellikleri: Gerdan: Etli derinin çıplak alanı belirli Minah nesillerinde daha belirgindir. Tüyler: Yüksek tepeler minnahının siyah tüyleri güneş ışığında çok yanardönerdir, ve mor ile yeşilin tonlarını gösteriri. Kanatlar: Uçma tüylerinde beyaz bir yaması vardır.

Yorkshire Süslü Kanaryası - Serinus Canaria


Temel Özellikleri
Bu tür ilk olarak 1860 yıllarında geliştirilmiştir. Yorkshire kömür madenlerinde bu kuşun, evlilik yüzüklerinden geçebilecek kadar zayıf olduğu söylenirdi. Bugün, Yorkshire süslü kanaryası daha irileşmiştir, fakat halen ince türler arasında kabul edilir. Türü tükenmiş olan Lancashire kanaryası, Belçika süslü kanaryası ve Norwich süslü kanaryası bu türün geliştirilmesine yardım etmiştir. Değerlendirme sırasında hareket etmeyeceği öğretilene kadar, basit tünekli kafeslerde sergilenir. Eğitimde, talep edilen duruşu öğrenmesi gerekir. Beslenme ve Barınma Kanarya yemi ve yeşil gıda, gelişen yavrular için de yumuşak gıdalar verilmesi önerilir. Düzenli renklendirici diyet tüy dökümü başlayınca gereklidir, aksi takdirde görünüşleri ertesi tüy dökümüne kadar kötüleşecektir. üreticiler bu dayanıklı kanaryaları, demirleri eğip büktüğünden yüksek üreme kafeslerinden barındırırlar. İyi duruş çok önemlidir, çünkü şov kafeslerinden dik duruş istenir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Serinus Canaria
Ortalama Boy: 17 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gereklidir, erkekler öter.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 14 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Yavru kuyruk ve uçma tüyleri dökülünceye kadar erişkinlerden daha mattırlar.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Baş iyicene yuvarlak, gözler merkezi yerleşimli olmalıdır. Duruş: Bu kuşun oldukça dik bir yapısı vardır, buna uzunluğu da katkıda bulunur.

Yeşil şarkıcı İspinoz - Serinus Mozambicus


Temel Özellikleri
Bu kuş, oldukça yetenekli bir şarkıcıdır. Evcileştirilmiş kanaryalarının vahşi ataları ile ilgisi ve benzer ihtiyaçları vardır. Bu ispinoz, Sahra'nın güneyinde itibaren Afrika'nın geniş bir bölgesinde görülür. Bölgesel çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlerden daha fazla tesadüf edebileceğimiz daha büyük St. Helena tohum yiyicisi veya dev yeşil şarkıcı ispinozudur (S Falviventris). Bazen bu Afrika'lı tohum yiyiciler hiç ilgisiz olan yeni dünya soylarından Sporophila ile karıştırılır. Yeni dünya tohum yiyicisi çok enli gagasından ayırt edilebilir. Beslenme ve Barınma Bu ispinozu karışık kanarya yemi ilave edilmiş sade kanarya yemi ile besleyin. İklime alıştırıldıklarında kuvvetli olurlar. Değişken iklimli bölgelerse kış boyunca içeride tutmayı tercih edebilirsiniz. üreme Dişiler kanarya follukları verin. çiftlere her gün kanarya yemleri verin ve sonra küçük canlı gıdaları yavrular kuluçka vaktine gelmeden önce ve büyüme periyodu boyuca tüyleninceye kadar temin edin. Erkekler birarada tutulduklarında birbirlerine karşı saldırgan olabilirler, fakat tek bir çifti güvenle diğer mumgagaların ardaşlığı eşliğinde barındırabilirsiniz. çeşitler Gri şarkıcı ispinozu ( S: Leucopygius) yeşil şarkıcılardan daha donuktur, fakat benzer bakım ister.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Serinus Mozambicus
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 12 yıl
Cinsiyet: Dişiler erkeklerden daha mattır, boğazlarındaki siyahımsı noktalar bant oluşturur.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 14 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Dişiler gibi, daha fazla çizgilenme vardır.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Erkeklerin yüzünde parlak sarı yamalar vardır, dişiler daha donuktur ve boğazlarında siyahımsı noktalar vardır.

Yeşil Kanatlı Ara - Ara Choloroptera


Temel Özellikleri
Bu iri papağanlar, Orta Amerika'nın güneyinden Bolivya, Paraguay ve muhtemelen Arjantin'e kadar yayılmışlardır. Genç kuşlar çok uysal olabilir ve geçimli çiftler seve seve yuvalayabilirler. Yanavı bir kuşu tanıştırırken dikkat etmelisiniz, çünkü bir başka kuşu kabul etmesi aylarca sürebilir. Her ne kadar ötüşleri kaba ve yüksek sesli de olsa, yeşil kanatlı aralara gün boyunca uzun çığlıklar atma periyotları genellikle verilmez. Beslenme ve Barınma Papağan gıdası ve meyva verilebilir. Aynı zamanda, çeşitli fıstıkları da kabul ederler. örneği, Brezilyalılar gibi kuvvetli gagaları ile en sert fıstıkları bile zorlukla karşılaşmadan kırabilirler. Kuvvetli bir uyum sağlayabilmesi ve çiğnemesi için dallar temin edilmelidir. Belki, böylece kendi yuvalarına zarar vermek için gagalarını daha az kullanabilirler. Yeşil kanatlı aralar dayanıklı kuşlardır ve bir dış kuşhanede ya da evde barındırılabilirler. üreme Sağlam yapılı bir folluk verilmeli ve yavrular tüyleninceye kadar kendi başına bırakılmalıdır. Tipik bir kuluçkada, iki veya üç yumurta olur. çift bir kez başarıyla yuvalarsa, güvenilir bir ebeveyn olduklarını ispat etmiş olur.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Ara Choloroptera
Ortalama Boy: 90 cm
Ortalama Ömür: 50 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir, dişiler erkeklere göre daha küçük başlı olabilir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 90 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: İrisler erişkinlere göre daha koyudur, çıplak yüzden geçen bazı tüyleri kırmızı yerine marondur.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Araların gagası özellikle kuvvetlidir, doğada kibar kuşlardır. Yüz: Yüzlerdeki tüylenme birinden diğerine çok farkeder. Tüyler: Vücut erişkin ve genç kuşların her iksinde de zengin kırmızıdır. Kanatlar: Kanatlardaki yeşil renk bu araları kanatlarında belirgin sarı tüy alanları olan kızıl aralardan (A. Macao) ayrılmasını sağlar.

Yeşil Enseli Loriket - Trichoglossus Haemotodus


Temel Özellikleri
Birçok değişik yeşil enseli loriket, renklerindeki hafif değişikliklerle farklılaşır. Diğer loriler ve loriketler gibi Asya'nın Avustralya kadar uzak adalarının sahillerinden köken alır. çiftler genellikle yuvalamaya heveslidir ve üretkendirler. Beslenme ve Barınma Bu kuşlara kuru nektar veya nektar solusyonu verilebilir. Aynı zamanda, dilimlenmiş elma ve üzüm gibi meyva, ayrıca biraz yeşil gıda ve ıslatılmış akdarı gibi tohumlar verilebilir. Sindirim sistemini en az seviyede rahatsız etmek için, beslenmelerini yumuşak biçimde ayarlamak gerekir. İklimize edildiklerinde, bütün yıl dışarıda kalabilirler. Bu ve diğer nektarla beslenen papağanların dağınık beslenme ve sıvı dökme alışkanlıklarından dolayı, kolay bir şekilde temizleyebileceğinizi garanti edin. Mesela, eğer içeide barındıracaksanız, her gün banyo imkanını verin. üreme Sağlam bir folluk verilmelidir, yavrular bağımsızca beslenmeye başlandığında ayrılmalıdır. Bazı çiftler yavrularının tüylerini yolabilir, fakat yavrular kendi başlarına bırakıldıklarında, tüyler kısa zamanda tekrar çıkarlar. Yavrular, ebeveynlerinin saldırılarına tekrar hedef olmazlar. çeşitler Gouldie loriketi (Trichoglossus Goldiei) sadece 19 cm. uzunluğundadır, bu kuşlar küçük kuşhaneler için idealdir. Soğuk havalarda ısıtılmaya ihtiyaç duyabilir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Trichoglossus Haemotodus
Ortalama Boy: 20 cm
Ortalama Ömür: 25 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 25 gün sürer, tüylenme 70 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzerler, fakat genellikle daha koyu gagaları ile tanımlanabilirler.
Ayırt Edici Özellikleri: Boyun: Boynun yanlarındaki yeşil tüy alanı bu türlerin karakteristiğidir. Vücut: Vücuttaki çizgili model nesillere göre değişir. Karın: İncelikli renkli karın göğsün parlak rengi ile iyi tezat yapar. Kuyruk: Kuyruk uzundur ve tüyler sivridir. Bu loriketlerin karakteristiğidir.

üç Renkli Rahibe - Lonchura Malacca


Temel Özellikleri
üç renki rahbibe, kestane renkli munia olarak da anılır. Genel görünüşte ipek gibi parlak ve kusursuzdur. Bu kuş vahşi kırlıklarda bulunan Asya ispinozudur. Sık bulunur ve bakımı kolaydır. üretmeye niyetlenirseniz, en iyisi gruplar halinde tutumaya çalışmaktır. En az bir çift else edilirse üreme güdüleri uyarılmış olur. Beslenme ve Barınma Yabancı ispinoz yemi karışımı ve akdarı döküntüleri ve yeşil gıda beslenme için uygundur. Kuşhanelerde bulunan yeşil sinek gibi böcekleride yiyebilir. Yemleri toprak üzerinden alır ve yuvalama için bitki saplarını kullanır. İklime alıştırılan kuş dayanıklı olur. Değişken iklimli bölgelerde kışı atlatmak için ısıtılmış kuş odalarını tercih edin. Daha sakin olacağı için kafesten daha çok hareket edebileceği bir yerde muhafaza edilmelidir. üreme Eğer kuşhanelere bambu ekilirse üç renkli rahibelerin çiftleşmeye teşvik edilebileceği söylenir. Bunun muhtemel sebebi vahşi hayatta bambu yığınlarına yuva yapmasıdır. Eğer ıslatılmış yem ve küçük canlı gıda verirseniz aynı şekilde çiftleşmeye teşvike etmiş olursunuz. Bu ölçü diğer munialarda da işler. Grup halinde tutulursa nispeten az çift ürer. Kuşhanede daha az kuş olursa bu problemin üstesinden gelinebilir. çeşitleri Afrika Saksağan Manniki'nin (L. Fringilloides) siyah ve beyaz tüyleri kuşun genel adını verir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Lonchura Malacca, Kestane Renkli Munia
Ortalama Boy: 11.5 cm
Ortalama Ömür: 5 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir, erkekler öter.
Üreme: Kuluçka 12 gün sürer, tüylenme 21 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzerler, fakat tüm renkleri daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Siyah baş bu kuşun siyah başlı Munia grubundan biri olarak ayrılmasını sağlar.

Turuncu Yanaklı Mumgaga - Estrilda Melpoda


Temel Özellikleri
Batı Afrika ispinozları, mumgaga klanının en küçük üyelerindendir. Bulunmaları nispeten kolaydır. Bakımları kolay olduğundan yaygın olarak beslenir. Çoğunlukla utangaç bir yapıları olduğundan, ekili bir kuşhane yakınına gittiğinizde hemen saklanırlar. Zamanla bir kısmı evcileşir. Yakın ölçülerdeki mumgagalarla genellikle yarışırlar. Toplu kuşhanelerde nadiren saldırganlaşabilirler. Bu, kuşun yuvulama aktivitilerini etkileyeceğinden gürültülü arkadaşlıklardan uzak tutulmalıdır. Beslenme ve Barınma Akdarı ve diğer küçük tahıl yemleri yabancı ispinoz yemi karışımına uygun bir şekilde karıştırıldıktan sonra turuncu mumgaga seve seve kabul eder. Seçme yeşil gıda ve beyaz solucan da yerler. Bu türler, yoğun ekili yuvalarda çok mutlu olurlar. özellikle yere yakın yuvalanırlar. çok dayanıklı olmadıklarından soğuk havalarda içeri almanız gerekir. Donma riski geçtikten sonra baharda dışarı bırakabilirsiniz. İyi bir üreme elde etmek istiyorsanız en kısa zamanda kendi üreme yerlerine yerleşmelerini sağlayın. üreme Folluk temin edin ve üreme zamanında gereksiz yere rahatsız edilmelerine engel olun. Aksi takdirde, içinde yavruları olduğu halde yuvasını yıkar. Böylece bir çift, bir sezonda iki veya üç kere kuluçkaya yatar. Yuvada genç yavrular varken, uygun ölçüde canlı gıda temin etmek önemlidir. İdeal besleyici gıda, düzenli olarak beyaz solucan teminidir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Estrilda Melpoda
Ortalama Boy: 10 cm
Ortalama Ömür: 4 yıl
Cinsiyet: Gözlemle zordur, dişiler daha turuncu yanak yamaları ile daha mat olabilir.
Üreme: Kuluçka 12 gün sürer, tüylenme 21 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Tüyler erişkinden daha mattır, baş grimsi kahverengidir.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Kırmızı balmumu andırır. Yanaklar: Turuncu yanak tüyü bu türlerin karakteristiğidir. Yanaklarında altı hafatada bir belirginleşir. Arka: Erkek kuşun arkasındaki kırmızı tüy turuncu yanaklı mumgagalarda eşsizdir. Kuyruk: Turuncu yanaklı mumgaganın iletişimde kuyruk önemlidir. Erkek kuş kuyruğunu eşine gösteriş yaparken ileri geri atıverir.

Turuncu Kanatlı Amazon Papağını - Amazona Amazonica


Temel Özellikleri
Bir ölçüde mavi alınlı amazon papağanına benzeseler de, bu türler belirgin olarak küçüktür. Güney Amerika'nın kuzeyinden And Dağları'nın doğu taraflarına kadar dağılmışlardır. Turuncu kanatlı amazon papağanları popüler ev kuşlarıdır, genç kuşlar mükemmel bir arkadaş olarak yetiştirilebilir. Yakın zamanlarda bu türler, üreticiler arasında daha fazla ilgi uyandırmıştır, fakat boyutlarına rağmen bu papağanlar diğer amazonlara göre daha sessiz sayılmazlar. Değişik renkler nadirdir, fakat bir lutino turuncu kanatlı amazon papağanı 1960'larda İngiltere Devon'da Paington Hayvanat Bahçesi'nde barındırılmıştır. Beslneme ve Barınma Papağan gıdası, meyve ve yeşil gısa verilebilir. Beslenme biçimine çeşitlilik katmak için papağan topakları da tatmaya teşvik edilebilir. Bilemeleri, çiğnemeleri için tünek sağlanmalıdır, yoksa gagaları aşırı büyüyebilir. Amazon papağanları sağlam ve geniş bir kuşhanede ya da kafeste barındırılabilir. üreme üremekte olan bir çift için yaklaşık 3.5 metre büyüklüğünde bir kuşhane tatmin edici olabilir. Amazonlar, ürerken tahrip edici olabilirler, dolayısıyla ahşap işleri koruma altına alınmalıdır. Dişiler genellikle üç veya dört yumurtaya kuluçkaya yatarlar. Eğer yavrular, hep ebeveynler tarafından büyütülecekse beslenmelerine dikkat etmek gerekir. Genç kuşlar için olgunlaşma süresi 2-3 yıldır.
Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Amazona Amazonica
Ortalama Boy: 33 cm
Ortalama Ömür: 40 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 27 gün sürer, tüylenme 50 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: İrisleri kahverengidir.
Ayırt Edici Özellikleri: Yüz: Yüzdeki işaretler bir kuştan diğerine değişir. Kanatlar: Kanatlarındaki turuncu tüyler çoğunlukla kanatlar açık olarak tutulduğunda belli olur. Bu ve daha açık renk gaga bu türlerde belirleyicidir. Ayaklar: Truncu kanatlı amazonun ayakları sıklıkla mavi alınlı amazonlara göre daha açık renktir.

Turuncu çulha - Euplectes Orix


Temel Özellikleri
Afrika anakarasında yaygın olarak bulunur. Sahra'nın güneyinden, Güney Afrika'ya kadar değişik renk formları olan turuncu çulhalar mevcuutur. Erkek kuşlar üreme mevsiminin başlangıcında göğüsleri ve başları çok parlak bir turuncuya dönüşerek olağanüstü bir dönüşüm gösterirler. Bu kuş avikültürde iyi bilinir, fakat üretme sonuçları çoğunlukla başarısız olmuştur. Erkek kuş özenle yuvasını kuru ot tellerinden dokur. Hatta kendi başına bırakılırsa, atılmış akdarı döküntüleri gibi uygun malzemelerle kendi yuvasını yapabilir. Beslenme ve Barınma Küçük tahıl tohumları ve bunu bütünleyen yeşil gıda, özellikle yavruları varsa, canlı gıda verilmesi önerilir. Bu çulhalar kolay idare edilir. Düzgün bir şekilde iklime alıştırıldığında, ısıtma olmadan kış aylarını geçirebilir. Doğal yaşamda çok gürültülüdür, bundan dolayı mumgagalar gibi küçük ispinozlarla barındırmayın. Kakatiyeller arkadaşlık için uygundur. üreme üreme için, bir erkek kuş bir çok dişi ile barındırılmalıdır; çünkü doğal yaşamda çok eşlidir. Erkek kuş, kuru otlardan yuvayı yapar. Sürüden başka bir eşe gitmeden önce üreme prosesinin tamamını idare eden bir dişi ile çiftleşir. Erkek kuş kuluçka periyoduna katılmaz ve dişi kuşları yavrularını yetiştirmesi için terk eder. Eğer erkek kuşu tek bir dişi kuş ile bırakırsanız, biricik eşine eziyet edebilir. üreme şansı en az olan durum budur.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Euplectes Orix, Kırmızı Piskopos
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişilerde erkeklerdeki ne siyah tüyler ne de turuncu tüyler yoktur.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 15 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Tüyler erişkinden daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Erkek kuşlarda üreme durumunda gaga siyahlaşır. Göğüs: Turuncu tüyün koyuluğu tüylenmeden önce renk beslenmesi ile kuvvetlendirilir.

Turkuaz çimen Paraket - Noephema Pulchella


Temel Özellikleri
En popüler paraket arasındadır. Bahçe kuşhaneleri için ideal bir seçimdir. çiftleştirilmesi kolay, renkli ve rahat üretilen ve tahripçi olmayan kuşlardır. Farklı renklerde mutasyonları günümüzde yaygındır. Beslenme ve Barınma Küçük tahıl tohumları, biraz ayçiçeği, yeşil gıda ve tohumlu otlar verilmelidir. Kavgayı önlemek için çiftler diğerlerinde ayrılmalıdır. Yeniler barsak solucanlarından koruyun. üreme çiftlere folluk verin. Bir çiften yaz boyunca iki üç kere yumurtlamasını bekleyebilirsiniz. Geç yavruları bağımsızca beslendikleri en kısa zamanda alın. Eğer uzun süre kalırsa, özellikle genç erkeklere, babaları saldırabilir. Kuş oadasının bir kısmını kkoruma altına almak iyi bir fikirdir. Böylece genç kuşlar kafes boyunca uçmaya çalışmaz, yoksa yaralanabilir. Mutasyonlar Sarı form üretilen yeni renklerden en çekici olanlarından biridir. Bu kuşların cinsiyeti diğer mutasyonlarla aynı şekilde ayrırlır.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Noephema Pulchella
Ortalama Boy: 20 cm
Ortalama Ömür: 12 yıl
Cinsiyet: Dişilerin kırmızı kanat yamaları yoktur, tüyleri daha mattır.
Üreme: Kuluçka 19 gün sürer, tüylenme 28 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkin dişilere benzerler, tüyleri daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Erkek Tüyleri: Kırmızı kanay yamaları erkeği dişiden kolayca ayırır. Dişi Tüyleri: Dişi renkte eşinden hafifçe daha mattır. Yüzünde daha az mavi vardır, ve göğsü daha yeşildir. Kuyruk: üreme sezonu sırasında erkek eşine kur yaparken kuyruğunu yelpazeler.

Tepekli Opal Kobaltlı Muhabbet Kuşu - Melopsittacus Undulatus


Temel Özellikleri
Muhabbet kuşunun evcileştirlmesi sırasında, değişim sadece renklerde olmamıştır. Bu süreçte, üç ayrı tepelik mutasyonuda ortaya çıkmıştır. Bunlardan en belirgini tam dairesel olan tepeliktir. Diğer ikisi yarım dairesel ve kümelidir. Tüm tepelikli çeşitlerin, renk ve hareleri kombine edilbilir. üreme potansiyelleri fazladır. Tepelikli muhabbet kuşları Avustralya'lı üreticiler tarafından 1920'li yıllarda bildirilmiştir. üretilmeleri zor olduğundan pek popüler olmamıştır. Buna rağmen, büyü sergilerde izleyebilirsiniz. Tepelikli kuşlar sonradan kazandıkları özellikleriyle, sergi üreticilerine vazgeçilmez kaynek olmuşlardır. Beslenme ve Barınma Standart muhabbet kuşu yemi karışımı verilmesini öneririz. Bu kuşun bakımı oldukça basittir. Temiz yumuşak diş fırçası gibi küçük bir fırça ile tımar edilebilir. İklime alıştırıldıklarında dayanıklı olur, dış kuşhanlerde barındırılabilir. üreme Bu kuşlarının genetik yapıların öldürücü bir faktör vardır. Hiç bir zaman tam dairesel olanları eşleştirmeyin. üremeyen çiftlere folluk temin edin. Tam dairesel olanları, kaliteli tepeliksizlerle eşleştirin. Bu çift belli bir yüzdede tepelikli döl verir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Melopsittacus Undulatus
Ortalama Boy: 18 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişilerin gaga üzerinde kahverengi ceresi vardır.
Üreme: Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 35 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gözler beyaz göz halkasız siyahtır, maske daha küçüktür ve alında cereye ulaşan çizgiler vardır.
Ayırt Edici Özellikleri: Teplik: Yassı, düz tepelik bu muhabbetlerde iyi yerleşmiştir. Benekler: Tüyler opal desenlidir, dolayısıyla baş normalden daha açık benklidir; kanat benekleride etkilenmiştir. Tüyler: Kobalt rengi gök mavisinin tek koyu faktör formudur. Her zaman popüler bir renk olmuştur.

Taklacı Kanarya - Serinus Canaria


Temel Özellikleri
Taklacı kanarya 1675 yıllarında Almanya'da biliniyordu ve Harz dağlık bölgesinde popülerdi. özellikle şarkı söyleme yetenekleri için geliştirilmiş, tur ve taklalar olarak anılan belirli pasajları söylemek için eğitilir, bu performansına göre değerlendirilirdi. Taklacı kanarya sergilerinden neredeyse üç oktava ulaşan saf seslerle, melodik şarkılar ortalığı çınlatırdı. Halen üst sınıf kuşlar tam olaraktur ve taklalar genişliğinde bir ses performansına ulaşamaz. Yeni kuşlar bir öğretmen kuş tarafından eğitilirdi; şimdi çoğunlukla bir kasetten eğitim verilmektedir. Beslenme ve Barınma Standart kanarya yemi karışımının, şarkı söyleme yeteneğini teşvik eden Alman Rubsen Kolza tohumu ile kuvvetlendirilmesini ve o şekilde verilmesini tavsiye ederiz. Aynı zamanda kuş otu gibi yeşil ve yumuşak gıdalar verilebilir. Eğer ev kuşu olarak barındırmak istiyorsanız, iki erkek kuşu aynı odada, fakat kavga etmelerini önlemek için de ayrı kafeslerde barındırın. Bu kuşları şarkı söyleme de teşvik eder. Alternatif olarak bir kere uygun iklime alıştırıldığında, dayanıklı olduklarından dış kuşhanelerde yıl boyunca kalabilir. üreme Dişilere üreme için folluk temin edin. Her ne kadar dayanıklı olsa da kanaryanın gelecek nesillerini garanti altına almak için kuş odalarındaki kafeslerde üretilmelidir. üreme başlamasından sonra yavrular tüyleninceye kadar yeşil ve yumuşak gıda miktarını arttırın.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Serinus Canaria
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gereklidir, erkekler öter.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 14 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzer.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Erkek kuş öterken gagası hemen hemen kapalıdır. Duruş: Taklacı kanarya öterken dik duruşa geçer ve başını kalkık tutar. Sergileme: Sergilemede renkler önemli değildir, çoğunlukla ötme yeteneklerine bakılır.

26 Haziran 2009 Cuma

şemsiye Kakadu - Cacatua Alba


Temel Özellikleri
Bazen, büyük beyaz kakadu olarak da adlandırılan bu haşmetli kuşlar, geniş bir kuşhane ortamında muhteşemdirler. Gerçi oldukça yüksek sesleri ve rahatsız edici ötüşleriyle yakın komşularınızın şikayet etmelerine yol açabileceklerini aklınızda bulunduurun. Endonezya'nın Kuzey, Orta Mollucan Adaları'nda bulunur ve iri kakadular arasında yer alır. Beslenme ve Barınma Kaliteli papağan karışımız, meyva, yeşil gıda, un kurdu gibi omugasızları sever. Geniş ve gagalarına dayanacak kuşhane ortamlarına ihtiyaçları vardır. Kuşun dikkatini folluktan çekecek yumuşak tahta parçalarını folluk dibine yerleştirin. Bu kuşlar iklimize edildiklerinde, bütün yıl dışarıda kalabilirler. üreme üreyen çiftlere sağlam bir folluk verin. Yetişkin kuşlar asabi olacaklarından, çiftleri özellikle üreme zamanlarından yalnız başlarına bırakın. Aksi takdirde, kendi yavrularını taciz edebilirler, hatta saldırabilirler. Elde yetişme kakadular çok tatlı kuşlardır, fakat devamlı dikkat isterler, bir kez olgunlaştıklarından nispeten saldırganlaşabilirler.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Cacatua Alba, Büyük Beyaz Kakadu
Ortalama Boy: 30 cm
Ortalama Ömür: 40 yıl
Cinsiyet: Dişilerin göz rengi koyu kızıl kahverengidir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 80 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzerler, fakat gözleri daha gridir ve gagaları beyazımsıdır.
Ayırt Edici Özellikleri: Tepelik: Tepelik vücudun geri kalanı gibi beyazdır, fakat geniş şekli şemsiye kakadu ismini verir. Göz Halkası: Göz halkası çıplak beyaz bir deri alanıdır. Tüyler: Vücut komple beyazdır, sadece alt yüzeydeki uçma ve kuyruk tüylerinde belirgin olarak hafif izler şeklinde sarı tüyler vardır. Ayaklar: Ayakların ve gaganın rengi belirgin olarak tüylerle tezat yapar.

Şeftali Yüzlü Aşkkuşu - Agapornis Roseicollis


Temel Özellikleri
Şeftali yüzlü aşkkuşu, çok popüler Afrikalı küçük bir papağandır. çok geniş sınırlarla ve özel renklerle üretilmişlerdir, diğer papağanlara göre daha az rahatsız edici sesleri vardır. Eğer, evvela kuşların çiftleşme sorunu çözülürse, çiftler gönüllüce kuşhanede yuvalarlar. Sıklıkla yazları, iki kez kuluçkaya yatarak yavru yetiştirirler. Genç kuşlar özellikle elde yetiştirilirlerse, çok tatlı bir ev kuşu olurlar, az miktarda kelimeyi de tekrar edebilirler. Beslenme ve Barınma Sade kanarya yemi, akdarı, yulaf, biraz ayçiçeği yemi aşkkuşlarının beslenme şeklinin temelini oluşturur. Elma ve yeşil gıda da düzenli olarak verilmelidir. İklime alıştırılırlarsa dayanıklı olurlar ve dış kuşhanelerde barındırılabilirler. Tüneme için folluk verilmelidir. Eğer bir çiftten fazla olarak tutulacaksa, kafesler arasına iki kat tel çekilmelidir. Böyle bir kavga esnasında yaralanmasını önlemiş olursunuz, çünkü çiftler birbirlerine kafesler ardından da saldırabilirler. üreme çiftler geniş barınaklara ihtiyaç duyarlar, yaklaşık 90 cm uzunluğundaki odalarda kolayca yuvalayabilirler. Avustralya'daki küçük papağanların koloni sisteminde üretilmesinin mümkün olduğu büyü ölçüde görülmüştür. Bunu yapabilmek için, bütün kuşar kuşhaneye aynı anda bırakılmalı ve kavga etmelerini önlemek için follukları eşit yükseklikte olmalıdır. Fındık ve mürver dalları, tercihen taze olarak verilmelidir. Böylece kuşlar, ağacın kabuğunu sıyırarak yuvalarını döşerler. Kuşlar, bu kabukları vücut tüyleri arasına sıkıştırarak yuvaya taşırlar, böylece tek seferde daha çok miktar taşımış olur.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Agapornis Roseicollis, Gül Yüzlü Aşkkuşu
Ortalama Boy: 15 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 23 gün sürer, tüylenme 42 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gagaları koyu kahverengi işaretlidir, tüyleri erişkinlere göre daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Gaga normalde boynuz rengidir. Alttaki pembemsi tabaka kan dolaşımıdır. Göz Halkası: çıplak derili göz halkası şeftali yüzlü aşkkuşlarında diğerlerine göre daha az belirgindir. Yüz: Pembe yüz renginin yoğunluğu farklı kuşlar arasında değişir. Vücut: Bodur duruşları yoğun vücut şeklini vurgular. Kuyruk: Ayırıcı bir karakteristliği kısa, yuvarlak kuyruk tüyleridir.

St. Helena Mumgagası - Estrilda Astrild


Temel Özellikleri
Yeni başlayanlar için St. Helena Mumgagası iyi bir seçim olabilir. Bu kuş diğer arkadaşlarına göre daha çabuk iklime alıştığından cinsinin en uyumlu üyelerindendir. Yine de değişken iklimli bölgelerde kış aylarında korunmalıdır. Yerine yerleştirilmesi ile beraber yuvalamaya hazırdır. Hem kafes, hem de kuşhane ortamında çok iyi ürer. Saldırgan olmadığından benzer kuşlarla beraber barınabilir. Beslenme ve Barınma St. Helena Mumgagasının özgün yiyecek maddelerinden biri akdarı dalları, bazı yeşil gıdalar ve canlı gıdalardan oluşan yabancı ispinoz yemi karışımıdır. Vahşi yaşamda bu tür, başaklardan beslenir ve pençesi dar tüneklerde dengesini sağlar. Bu uzun ve çabuk gelişen tırnaklar kuşun kendi barınağında takılmasına neden olduğundan arada bir kesilmesi gerekir. Yumurta ve yavruların telef olmamaları için üreme mevsiminden önce kesilmeleri gerekir. Uygun ot ve çalılarla döşenmiş kuşhanelerde elverişlidir. Kuşhane aynı zamanda kötü hava şartları için iyi bir düzenleme yapılması gerekir. ön kısım hariç, diğer taraflar kapatılmalı ve bitkiler barınağın içinden sulanmalıdır. üreme Erkeklerin parlak karın tüyleri tanınmasını kolaylaştırır. Güney Afrika'da yaygın bir alanda bulunurlarken, St. Helena mumgagalarının renkleri bölgesel olarak hafif farklılık gösterir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Estrilda Astrild, Adi Mumgaga
Ortalama Boy: 11.5 cm
Ortalama Ömür: 5 yıl
Cinsiyet: Erkek kuşların karnında koyu pembe tüyler vardır.
Üreme: Kuluçka 12 gün sürer, tüylenme 21 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gagaları koyudur, kırmızı göz bantları erişkinlerden daha küçüktür.
Ayırt Edici Özellikleri: Gözler: Göz bandı her iki cinste de görülür. Yanlar: Kırmızı gözlü mumgagalarınkine benzer görünüşte olan St. Helena mumgagaları yanlarda daha belirgin çizgileri vardır. Erkek Tüyü: Erkeklerin parlak karın tüyleri tanınmasını kolaylaştırır. Güney Afrika'da yaygın bir alanda bulunurken, St. Helena mumgagalarının renkleri bölgesel olarak hafif farklılıklar gösterir. Pençeler: Eğer tırnaklar çok uzunsa, yerlerindeki ağlara takılma riskleri oluşur.

Sınır Süslü Kanaryası - Serinus Canaria


Temel Özellikleri
Bu kanarya türü, 19. yüzyıl sonlarına doğru İngiltere ile İskoçya'nın sınırlarında geliştirilmiştir. İngiltere'de Cumberland kanaryası, İskoçya'da adi kanarya olarak bilinmekteydi. 1890 yılında Cumbria Hawick'te yapılan bir toplantıda sınır süslü kanarya ismi üzerinde uzlaşılmıştır. Bu isim uluslararası olarak kullanılmaktadır. Beslenme ve Barınma Bu kuşlara kanarya yemi karışımı, yeşil gıda ve üreme mevsiminde yumurtalı gıdalar verilmesi tavsiye edilir. Bütün bir yıl boyunca kuşhanelerde durabilecek dayanıklılığa sahiptir. Yeni başlayanlara üretilmesi ve bakımı oldukça kolay olduğu için tavsiye edilir. Renk açısından özel bir beslenmeye ihtiyaçları yoktur; fakat ıspanak gibi yeşil gıdaların tedariki ve mükemmel bir sarı renklendirme kaynağı olan luteinin sağlanması iyi bir fikir olabilir. İyi yetiştirilmiş sınır süslü kanaryası canlı ve neşelidir, tünekten tüneğe zıplayarak dans eder. Son yıllarda oldukça popüler olan fifre süslüsü adlı daha küçük bir türü de vardır. üreme Dişiye folluk temin edin. Uygun ölçü bu türde önemlidir ve sınır kanaryası geleneksel olarak "minik cevher" olarak tanımlanır. Kuşları eşleştirirken kaba tüylüleri çiftleştirmekten kaçının. Bunları, sözde sarı kuş olan yumuşak tüylülerle çiftleştirin.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Serinus Canaria
Ortalama Boy: 14 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gereklidir, erkekler öter.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 14 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzer.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Sınır kanaryasının başı oldukça küçük ve yuvarlaktır; gözler daima merkezi yerleşimlidir. Tüy: Açık sarı sınır kanaryası saf ve hatta koyu renkli olmalıdır. Vücut: Sırt ve göğsün her ikisi de yuvarlaktır; kanatlar uçlarda karşılaşır. Kuyruk: Bu kanarya türünde kuyruk yuvarlak ve oldukça dardır. Mutasyonlar: Sınır kanaryasının çok sayıda renk mutasyonu vardır; beyaz, tarçın, yeşil ve alaca formları içerir.

Senegal Papağını - Poicephalus Senegalus


Temel Özellikleri
Dokuz cinsi bulunan poicephalus papağanlar, Afrika'dan köken alırlar. Senegal papağanı, avikültürde en yaygın olan ve en etkileyici kuşhane sakinlerindendir. Gerçi, olgun kuşar nispeten asabidirler, gürültücüdürler, ayrıca fırsat bulduklarında üreme periyodundan hemen önce kuşhanenin ahşap yapısına saldırabilirler. Bu türün bireyleri, sarımsı turuncu tüylerinin derinliklerine göre farklı olabilirler, fakat bu temel alınarak yapılacak bir cinsiyet tahmini güvenilir olamaz. Cinsiyetleri bu şekilde güvenilir bir biçimde ayırt edilemez. Beslenme ve Barınma Senegal papağanlarına, papağan yemi karışımı, küçük hububat, yeşil gıda ve meyva verilebilir. Yer fıstığı, bu kuşlar için özellikle iyi bir seçimdir. Diğer, birçok papağan gibi Senegal papağanı da, iklimlendirildiklerinde oldukça dayanıklı olurlar, fakat nem ve soğuk havalar için uygun korunma sağlanmalıdır. Kuru, sıcak barınaklı bir kuşhane rahat olmalarını sağlayabilir. çiftleri kavga etmelerini önlemek için ayrı bir yerde tutmak isabetlidir. üreme Bu papağanlar, kuşhanenin karanlık bir köşesine yerleştirilmiş, oldukça derin bir folluk isterler. Buna rağmen bazı çiftler dışarıda yuvalamayı tercih ederler ve bu soğuk havalarda probleme neden olur. Eğer yavruların yaralanma tehlikeleri varsa, yumurtaları veya yavruları ayırmanız gerekebilir. Elde yetişmiş yavrular, uysal ve güvenli ev kuşu olabilirler. Bunlar bir kısım kelimeleri de söylemeyi öğrenebilirler. çeşitler Meyer papağanı (Poicephalus Meyeri), renklerinde hafifçe farklılık gösteren çeşitlü formlara sahiptir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Poicephalus Senegalus
Ortalama Boy: 25 cm
Ortalama Ömür: 30 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 85 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: İrisleri koyudur.
Ayırt Edici Özellikleri: Gözler: Parlak sarı gözleri erişkin kuşları tanımada kolaylık sağlar. Göğüs: Göğüsteki tüyün büyüklüğü kuştan kuşa değişir. Ayaklar: Koyu renk ayakların keskin tırnakları vardır. Sonuç olarak tutuşları oladukça acı vericidir.

Sarı Tepelikli Küçük Kakadu - Cacatua Sulphurea


Temel Özellikleri
çeşitli Endonezya adalarında bulunur. Birçok değişik formu geliştirilmiştir. En çok bilineni ağaç kavunu tepelikli kakadudur. (Cacatua Sulphurea Citrinocistata) Bunlar ve diğer kakadular çok hassastırlar, fakat genç kuşlar iyi arkadaş olurlar. Sarı tepelikli küçük kakadu, sıklıklar "SKK" olarak kısaltılır, tepelik ve yanaklarda sarı tüyleri vardır, genelindeyse beyaz bir renk hakimdir. Kakadu alırken, PBFD hastalığının bunlarla yakın alakalı olduğunu unutmayın. Grup içinde bir veya birden fazla kuşta tüy kaybı, gaga anomalisi gibi enfeksiyon belirtileri varsa, almaktan kaçının. Hatta, buu hastalık yetiştirme odalarına dahi yayılacağından, elde yetiştirme yavrular bile güvenli değildir. Aşı üretme çalışmaları günümüzde iyice gelişmiştir, böylece bu problem kısa sürede önlenebilecektir. Beslenme ve Barınma Papağan yemi, topaklar, meyva ve yeşil gıda verilebilir. Yeme alışkanlıkları tutucu olduğundan verdiklerinizin bir kısmını reddedebilirler. Dayanıklıdırlar, geniş ve sağlam bir kuşhanede barındırılabilirler, yine ahşap yapı gaga darbelerinden korunmalıdır. üreme Başarılı bir üreme için uyumlu çiftler edinmek gerekir. Aksi takdirde erkek kuşlar, çok vahşi bir eşe dönüşebilir. Genç kuşlar folluğu terk ettikten sonra, en kısa zamanda kuşhaneden ayrılmalıdır, yoksa, özellikle saldırganlık işaretleri de varsa zarar görebilirler.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Cacatua Sulphurea
Ortalama Boy: 30 cm
Ortalama Ömür: 40 yıl
Cinsiyet: Erkeklerin değişmez olarak dişilere göre daha koyu gözleri vardır.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 70 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkinlere benzerler, loreleri pembedir.
Ayırt Edici Özellikleri: Tepelik: Dinlenirken tepelikler yatık durur. Tepeliği sadece heycanlandığında veya uyarıldıklarında kaldırırlar. Yanaklar: Bu çeşidin turuncu kulak kaplaması vardır. Tepelik ve kaplamalar diğer sarı tepelikli küçük türlerde de sarıdır.

Sarı Alınlı Amazon Papağını - Amazona Ochrocephala


Temel Özellikleri
Sarı alınlı papağanlar, Orta Amerika'dan Güney Amerika'ya kadar geniş bir alanda bulunurlar. Başlarındaki sarı tüylerin genişliğine göre, birçok değişik form tanımlanmıştır. Büyüklüklerine göre de bazı değişiklikler gösterirler. Bu papağan hem arkadaşlığından hem de taklit yeteneğinden dolayı çok değerlidir. Böyle bir papağanı almadan önce, burun deliklerinin eşit boyutlu, akıntısız, tıkanmamış veya genişlememiş olup olmadıklarını kontrol etmeniz gerekir. Bu işaretler, genellikle papağanın hassas olduklarını ve tedavisi zor solunum yolu enfeksiyonlarına sahip olduğunu gösterir. Beslenme ve Barınma Bu kuşlara papağan yemi, meyve ve yeşil gıdayı her gün vermek gerekir. Aynı zamanda papağanı sağlıklı tutmak için, papağan topakları ve arasıra meyva benzeri gıda kırıntılarını vermek gerekir. Geniş bir kuşhane veya kafeste barındırılabilir. üreme Bu kuşları başlarından sarı tüylere göre çiftleştirmek mümkün değildir, çünkü dişiler bazen erkeklere göre daha parlak tüylere sahip olabilir. üreme sırasında başarılı bir üreme için, nispeten derin bir folluk verilmelidir. Kuşları gözlemelisiniz, çünkü çiftler bazen saldırganlaşabilir. çeşitler Sarı tüylü amazondaki (Amazona Ochrocephala Auropalliata) sarı tüy ensedeki tüyleri ifade eder. Kostorika ve Honduras'tan Meksika'ya kadar görülür.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Amazona Ochrocephala
Ortalama Boy: 35 cm
Ortalama Ömür: 40 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 65 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: İrisleri kahverengidir.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Baş üzerindeki sarı rengin büyüklüğü, türüne ve kuşun yaşına bağlıdır. Gözler: Turuncu iris bu kuşun erişkin olduğunu gösterir. Genç kuşların kahverengi gözleri vardır. Tüyler: Vücut rengi esasta diğer amazonlar gibi yeşildir.

25 Haziran 2009 Perşembe

Resesif Benekli Mor Muhabbet Kuşu - Melopsittacus Undulatus


Temel Özellikleri
Resesif benekli muhabbet kuşu, etkileyici hareleri olan küçük türlerden biridir. İskandinavya'dan köken almıştır. ilk 1932 yılında Danimarka'da sergilenmiştir. Maske şeklindeki benekleri değişik sayıdadır, bazen hiç yoktur. Herhangi bir benekli kombinasyonu ile üretilebilir. Beslenme ve Barınma Bu kuşlara standart diyet, muhabbet kuşu yemi karışımı ve yeşil gıda verin. Tüm muhabbet kuşlarında olduğu gibi, bunlarda oldukça dayanaklıdır, fakat değişken iklimli bölgelerde kışın bir kuş odasında üretmek istiyorsanız, ışıklandırma ve ısıtmadan faydalanın. üreme Bir çift üremeye hazır görünürse, kuşhaneden alıp folluğu olan bir üreme kafesine yerleştirin. Resesif benekliler olağan benekli kombinasyonları ile üretilebilir, tepelikli gibi diğer mutasyonlarla da eşleştirilebilir. Yetişkin erkeğin, maviden daha çok eflatun ceresi vardır. üreme durumda olmayan dişinin ise, mat kahverengi ceresi kuluçka başlangıcında daha koyulaşır. Ebeveynlere bakarak yavruların benek modelini tahmin etmek imkansızdır. Bazı renkli kuşlar daha üstün gelerek beyaz yavru yapabilir veya tam terside olabilir. Mutasyonlar Opal sarı yüzlü kobalt muhabbet kuşu günümüzde üretilen çoğu çekici muhabbet kuşu rengi karışımından biridir. Sarı yüzün tüm mavi gövde ile kombinasyonu muhabbet kuşu mutasyonları arasında olağandışıdır.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Melopsittacus Undulatus
Ortalama Boy: 18 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişinin gagasında kahverengi ceresi vardır.
Üreme: Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 35 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gözler beyaz göz halkasız siyahtır, maske daha küçüktür ve alında cereye ulaşan çizgiler vardır.
Ayırt Edici Özellikleri: Gözler: İyi ışıkta gözler koyu mor renktedir ve açık belli olan irisleri yoktur. Benekler: Vücuttaki benekler değişkendir. Renkleri genellikle mavi, beyaz veya yeşil, sarı tonudur. Tüyler: Menekşe rengi tüyler üreticiler arasında mümkün olan en çekici renklerden birisi olarak kabul edilir.

Pekin Ardıç Kuşu - Leiothrix Lutea


Temel Özellikleri
Pekin ardış kuşları, gerçek ardış kuşları değildir, fakat bu familyanın üyelerindendir. Erkeklerin üreme mevsiminde duyulan etkileyici bir ötüşleri vardır ve bu aynı zamanda cinsiyetlerinin ayrıt edilemsinde yardımcı olur. Bu kuş Güney Asya'nın büyük bir kısmında, Hindistan'dan çin'e kadar yaygındır. Bazen gümüş kulaklı mesia (L. Argentauris) gibi benzer bakımı olan yakınlarınıda bulabilirsiniz. Kuşhanelerde un kurtları gibi ikramlarda bulunursanız oldukça uysallaşır. Beslenme ve Barınma Meyve diyeti, omurgasızlar, hazır gıda kanarya yemi ve ıslatılmış akdarı döküntülerini yer. Orman sakinlerindendir. Aynı ortam kuşhanede sağlanırsa burada da üreyebilir. Soğuk havalarda ek bir ısıtmaya ihtiyacı olabilir. Daha küçük kuşlarla bir arada tutmamak gerekir, çünkü kuşhanelerde yumurta çalabilir. üreme Eğer varile yerleştirilmiş çam ağaçlarını kuşhaneye bir meydan düzeninde yerleştiriseniz, çiftleri açık kase şeklindeki yuvalarını yapmaya teşvik edersiniz, yoksa muhhabbet kuşu folluğuna yuva yapmayı tercih edebilir. Her durumda yuvalarını tüy ve yaprakla döşer. Yumurtalar yeşilimsi mavidir ve koyu noktalarla benklenmiştir. Her iki cinsiyet de, yavruların kuluçka ve büyütme devresinin sorumluluğunu paylaşır. Yumurta ve küçük canlı gıdalar, yavrular yumurtadan çıktıktan sonra kafi miktarda verilmelidir. Yavrular tüylendiğinde, ebeveynler tekrar yuvalanabilir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Leiothrix Lutea
Ortalama Boy: 15 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir, dişilerin daha gri loreleri olabilir.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 14 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Daha mat tüylüdürler.
Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Gaga ucunu nazaran dipte daha mattır. Lore: Dişilerin loreler etrafı genllikle daha giridir. Tüyler: Boğaz ve göğüsteki sarı rengin koyuluğu değişebilir. Kuşun cinsiyetinin işareti değildir. Kanatlar: Kanatlardaki altın sarısı ve esmer renkler kanatlar kapalı iken bile belirgindir.

Payetli Açık Yeşil Muhabbet Kuşu - Melopsittacus Undulatus


Temel Özellikleri
Günüzmüzde, muhabbet kuşu mutasyonlarının en yenisi bu muhabbet kuşudur. 1972 yılında Avustralya Viktorya'da ortaya çıkmıştır. Bir Avustralyalı üretici 1980 yılında İsviçre'ye göç ettiğinde getirmiştir. Daha sonra, bu mutasyon dünya çevresindeki koleksiyonlara yerleşmiştir. Bu mutasyon gövde renginden çok hareleri ile etkileyicidir. Beslenme ve Barınma İyi kalite muhabbet kuşu yemi verin. üreme mevsiminde geliştirici gıdalar, ebeveynler denemeye ikna edilirse yararlı olur. Tüylenme için, genç kuşlara yumuşak gıda verin. Bu dayanıklı kuşları, muhafazalı bir dış kuşhaneye yerleştirin. üreme Payetli muhabbet kuşu baskın mutasyon olduğundan, tek veya çift faktör kuşları görüntüsünden ayırt etmek mümkündür. Tek fatörlü kuşlarda, inci kokatiyelede olduğu gibi genel şekil yer değiştirmiştir. Harelerin, ortaları açık, dınırları koyudur. çift faktörlü kuşların durumunda ise, kanat hareleri melanin çok fazla seyreldiğinden, hemen hemen kaybolmuştur. Payetli muhabbet kuşlarını, baskın benekli muhabbet kuşları ile tamamen aynı şekilde eşleştirebilirsiniz. Etkiler en belirgin olarak gri kuşlarda ortaya çıkar, gerçi koyu kanat hareleri olan her kuşta buna açıktır. Mutasyonlar Payet modeli kobalt mavi payetli gibi benzer etkilerle tabi ki kanatların sarıya nazaran daha beyazımsı olması haricinde mavi serisi muhabettlerle kombine edilebilir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Melopsittacus Undulatus
Ortalama Boy: 18 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişilerin gaga üzerinde kahverengi ceresi vardır.
Üreme: Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 35 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Beyaz göz halkasız siyah gözler; daha küçük maske, alında cereye ulaşan çizgi olabilir.
Ayırt Edici Özellikleri: Boyun: Boyundaki çizgilenme modeli oldukça ayırıcıdır. Kanatlar: Bildik beneklerin görünme ihtimali azdır.

Patagonyalı Konur - Cyanoliseus Patagonus


Temel Özellikleri
Görülmeye değer bir kuş olan Patagonyalı konur, türünün en irisi ve aynı zamanda en gürültücü olanıdır. Vatanı Arjantin'de ekin zararlısı olarak ağır şekilde zulüm görmüş ve olağandışı tüneme alışkanlığındna dolayı kolay bir hedef olmuştur. Patagonyalı kourlar, sonunda yuva odası olacak oyukları kazarak kireçtaşı ocaklarına tünel açar. Kuşhane ortamındaysa, küşhaneye uyum sağlamaları için zorlanmalıdır, en sonunda koloni sisteminde üretilebilir. Bununla beraber, her zaman kolonideki kavga emareleri gözlemlenmelidir. Beslenme ve Barınma Papağan yemi, hububatla beslenebilir. özellikle darı, tatlı elma ve ıspanak yaprağını sever. Bu konurlar genellikle, ısapanak saplarını ıspanak yapraklarına tercih ederler. Bütün yıl boyunca, bulabilirseniz mürekkep balığı kemiği de tüketirler. Tünemeleri için folluk daima olmalıdır. Bu konurlar oldukça dayanıklıdırlar ve bütün yıl boyunca dışarıda kalabilirler. Eğer uygun bir şekilde iklime alıştırılırlarsa, kuşhaneyi ısıtmaya gerek kalmaz. üreme üreyen çiftlere, yuvaları için derin bir şekilde döşeme sağlamak üzere ufaltılabilen dayanıklı folluk ve yumuşak tahta blokları verilebilir. Kuluçka boyutları göreceli olarak küçüktür, iki veya belki üç yumurta ancak olur. Dişi yalnız başına kuluçkaya yatar, fakat erkek kuş follukta ona katılabilir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Cyanoliseus Patagonus
Ortalama Boy: 46 cm
Ortalama Ömür: 20 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 25 gün sürer, tüylenme 55 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: üst gagaları beyazdır.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Gaganın üzerinde, baş rengi kahverengidir, fakat başın her iki yanında ve aşağıda kanatların üzerinde zeytunidir. Göz Halkası: Beyaz tüysüz göz halkası üreme durumundaki kuşlarda daha belirgindir. Göğüs: Göğüsteki beyaz tüylerinin uzunluğu bazı kuşlarda diğerlerine göre daha bellidir. Kanatlar: Uçma tüyleri mavi renkle uzunluğunca hafifçe boyanmıştır.

Pastel Mavi şeftali Yüzlü Aşkkuşu - Agapornis Roseicollis


Temel Özellikleri
şeftali yüzlü aşkkuşlarının bu etkileyici mavi mutasyonları, ilk olarak Hollandalı üretici P. Habats tarafından 1963'te üretilmiştir. O zamandan beri, bu renk aşırı derecede popüler olmuş ve tüm dünyada yaygın olarak barındırılmaktadır. Beslenme ve Barınma Bu aşkkuşlarının farklı renkli cinsleri, normal renklilerle benzer bakıma ihtiyaç duyarlar. Bakımları benzer zorluk seviyesindedir. Tüm aşkkuşları, soğuk havalarda korunmadığı takdirde, parmaklarının kaybı ile sonuçlanabilecek donmalara maruz kalabilir. Tünemeleri için folluk verilmelidir. üreme Mutasyonların da, üreme için benzer formlara ihtiyaçları vardır. Pastel mavisi türlerinin renkleri, seçkin üretimin kanatlara olan etkisiyle, çeşitlilik gösterir. Diğer cinslerin arasında, pastel mavi beneklilerin rengi; değişken mat limoni ve pastel mavinin, benekli bir mutasyonla melezleştirilmesi sonucu oluşur. Krem rengini tutturmak gibi daha ileri seviyede renkleri üretmek için pastel mavi ile lutino mutasyonları kombine edilebilir. Bu son mutasyonda, mat limoni tüyler hakimdir, kontrast olarak mat pembe yüz vardır. Mutasyonlar örneğin, koyu düğün çiçeği sarısı vücut, kırmızı yüz rengi ve kırmızı gözler, lutino şeftali yüzlü aşkkuşlarının özelliğidir. bu mutasyon, ABD'de 1970'lerde geliştirilmiştir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Agapornis Roseicollis
Ortalama Boy: 15 cm
Ortalama Ömür: 10 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 23 gün sürer, tüylenme 42 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gagaları koyu kahverengi işaretlidir, tüyleri erişkinlere göre daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Yüz: Yüz bölgesi sıklıkla hafif somon pambesi kızarıklık izleri gösterir. Tüyler: Mavi mutasyonun vücut rengi yeşilimsi mavidir, gerçi gerçek bir mavi olmasa da (bazılarında kuşun yüzü mavi vücut saf beyazdır) bazıları diğerlerine göre daha iyi tonuludur.

24 Haziran 2009 Çarşamba

Opal Dominant Benekli Muhabbet Kuşu - Melopsittacus Undulatus


Temel Özellikleri
Bu kuş ilk olarak 1935 yılında Sidney'deki kuşhanelerde kayıtlara geçmiş, fakat Avrupa ve Kuzey Amerika'da bu tür kuşlar 1956 yılına kadar görülmemiştir. Baskın bir mutasyonun ürünü olduğundan, kolay üretilir. Tarçın ve koyu yeşil de dahil olmak üzere diğer kombinezonlar mümkündür. şimdi çok popüler olup, bol sayıda üretilmektedir. Beslenme ve Barınma Olağn muhabbet kuşu diyeti, ufak bir parça iyot, kumtaşı, mürekkep balığı kemiği verilmelidir. Benzerlerine nazaran uysaldır, iyi bir ev kuşudur. Dayanıklıdır, korunaklı bir kuşhanede barındırılır. üreme çiftlere folluk temin edin. Benekli yavrular için bir ebeveynin olması yeterlidir. Benekli ve normal nesilleri üretmek için, bu kuşun çoğu tek faktör olduğundan uygundur. çift faktör kuşlar daha değerli olabilir, açık yeşil muhabbet kuşları ile çiftleştirildiğinde oluşan nesil beneklidir. Tek ve çift faktörlü kuşlar arasında üreme sonuçları dışında görünüşte bir fark yoktur.
Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Melopsittacus Undulatus
Ortalama Boy: 18 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişilerin gaga üzerinde kahverengi ceresi vardır.
Üreme: Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 35 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Beyaz göz halkası yoktur, daha küçük maskelidir, alında çizgilenme olabilir.
Ayırt Edici Özellikleri: Gözler: Beyaz göz halkaları olgun kuşların resesif eşdeğerlerinden ayırmaya yardımcı olur. Maske: Dominant beneklilerin yüzün her iki tarafında uç noktası olmalıdır. Benekler: Benekler değişkendir. Yeşil, koyu gri ve zeytuni renkler hakim olabilir.

Napolyon çulhası - Euplectes Afer


Temel Özellikleri
Napolyon çulhası, Afrika'da turuncu çulhayla aynı bölgelerde bulunur. Vahşi yaşamda sazlıklarda sık görülür ve nispeten güvenli olduğundan yuvalarını buralara yapar. Büyük yuvalanmış koloni civarındaki timsahla, yuvadan çıkan yavrulara pusu kurup yakalar. Doğuranın karşılaşmayacağı bir riziko! Evcilleştirme sırasındaki üreme sonuçları pek başarılı değildir, fakat bu kuşlar üzerinde uzmanlaşmaya kadar verdiyseniz, başarılı olmamanız için bir sebep yoktur. Napolyon ve turuncu çulha aynı bakıma ihtiyaç duyar. Beslenme ve Barınma Napolyon çulhasının yabancı ispinoz yemi karışımı, yeşil gısa böcek ile beslenmesi önerilir. Yavruların canlı gısa olmadan büyütülmesi akıl karı değildir. Uygun renk amaçlayan beslenme ile tüy dökümü başlangıcında erkek kuşun sarı renklenmesi kuvvetlendirilebilir. İklime alıştığında dayanıklı olur, fakat soğuk havalarda sıcak bir barınağa ihtiyaç duyabilir. Zorbalık yapabileceğinden mumgagalardan ayrı tutulması gerekir. üreme Renklerini uygun gördüğünüz en az iki erkek ve dört dişi kuşla başlayın. Tamamen yerleşmeleri bir yıl kadar sürebilir, fakat daha sonra erkek kuşlar birbirleriyle yarışarak dişileri etkilemek için gösteriş yapmaya ve şarkı söylemeye başlar. Korkmayın, herhangi bir kavga riski yoktur. Yuva yapmayı teşvik etmek için çok uzamayacağını düşündüğünüz bambularla kuşhaneyi döşeyin.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Euplectes Afer, Altın Piskopos
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişiler renksiz erkeklerden daha fazla çizgilidir.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 15 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: üst kısımlar daha kahverengidir ve çizgilenme erişkinlerden daha az göze çarpar.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Parlak sarı renk erkeğin başını kaplar ve göğüse uzanır. Gaga: Kuvvetli bir gaga tohum kabuklarını kırmada, dokumada ve kavgada önemlidir.

23 Haziran 2009 Salı

Mavi Taçlı Sarkan Papağan - Loriculus Galgulus


Temel Özellikleri
Bu küçük papağanlar, Güneydoğu Asya'dan köken alırlar, benzer formlar Filipinler'in kuzeyindeki ---cög---u adada bulunmuştur. "Sarkan Papağan" terimi tünekte yukarıdan aşağıya doğru tünemelerini belirtir. Beslenme ve Barınma Diğerlerinden farklı olarak, bu papağanlar nektar isterler, bunu kapalı bir kaba koyarek veriniz, yoksa içinde banyo yapmaya çalışabilirler, bu olay yapışkan tüylerle sonuçlanır. Aynı zamanda yeşil gıda, sade kanarya yemi, meyva ve akdarı döküntüleri gibi küçük hububatlar verilebilir. Sarkan papağanlar, ekili bir kuşhanede güçlenirler ve bitkilerde büyük bir hasar yapmazlar. Soğuk aylarda ısıtılmaya ihtiyaçları vardır, bundan başka dağınık beslenme alışkanlıkları kafeslere uygun olmadıklarını göstermez. Gayet kibar olan bu kuşlar, ispinolar ve diğer düzgagalarla beraber barınrılabilir. üreme Baharda kuşlar üremeya hazır olduklarında, muhabbet kuşu tipi bir folluk temin edilirse, kısa zamanda içini döşemeye başlarlar. Eğer etkili bir kuşhanede barındırılırlarsa, yuvalarını hazırlarken bir kısım bitkinin yapraklarını, tüylerinin arasında yuvaya taşımak üzere parçalayabilirler. çeşitler Sarkan papağanın yaklaşık olarak dokuz farklı çeşiti tespit edilmiştir, hepsinin de benzer ihtiyaçları vardır. İlkbahar sarkan papağan erkeğinin kahverengi irisler yerine, beyaz irisleri vardır.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Loriculus Galgulus
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 15 yıl
Cinsiyet: Dişilerde erkeklerdeki kızı boğaz rengi yoktur ve tamamen daha mattırlar.
Üreme: Kuluçka 20 gün sürer, tüylenme 35 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkin dişilere benzerler, fakat tüyleri daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Ayırıcı mavi benek dişilerde daha az belirgindir. Boğaz: Boğazdaki kırmızı tüylenme normalde sadece erkek kuşlarda görülür. Kanatlar: Kanatlardaki altın sarısı kahverengi alan erkeklerde dişilere göre daha belirgindir. Pençeler: Tırnaklarının fazla uzamamasını kontrol ediniz yoksa papağan yerinde tırmanırken takılabilir.

Mavi Boyunlu Tanager - Tangara Cyanicollis


Temel Özellikleri
Kanada'dan Arjantin'e kadar yayılan tanagerler, 200 çeşittir. Renklerinden dolayı avikültürde oldukça popülerdir. mavi boyunlu tanager, Güney Amerika'nın kuzeyinde yaşar. Bakımları kolaydır, ancak soğuk havalarda ısıtılmış bir ortam sağlanmalıdır. Beslenme ve Barınma Tanagerlere, dilimlenmiş meyvaların üzerine serpilmiş kaliteli düzgaga gıdası verilmesi iyidir. Aynı şekilde, nektarı da kabul eder; özellikle yakın zamanda yakalanmış kuşlar bunları daha çok beğenir. Canlı gıda da önemlidir. Eğer çiftler yuvalamışsa, tanageri kuş odasında barındırın. Bazı kuşlar doğal olarak utangaçtır. Küçük bir grup halinde tutun ve birbirlerine zorbalık edip etmediğini gözlemleyin. çiftler eşleştiğinde diğerlerinden ayırın, çünkü çiftler bazen çok saldırgan olabilir. Tanager, kusursuz tüylerini korumak için sık banyo yapmaktan hoşlanır. üreme Kuşların kendi yuvalarını yapabilecekleri, çalılıklardan, içi boş kütüklere kadar iyi seçilmiş yuva yerleri temin edin. Yuvalama malzemesi olarak; otları, tüyleri, yaprakları kullanabilirler. ürerken rahatsız edilmemelidirler. Tanagerler, iki hatta üç kuluçka devresini çabucak yapabilir. Kuşlar arasındaki renk farklılıklarına çiftleşme sebebiyle fazla güvenmeyin, gerçi her şartta bakımları birbirine benzer olacaktır. çeşitler Orta Amerika'nın güneyinden, Güney Amerika'nın kuzeyine uzanan doru başlı tanagerlerin rengi oldukça değişir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Tangara Cyanicollis
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 8 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 20 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Tüyleri erişkinlere göre daha mat renklidir.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Bu türlerin baş rengi isimlendirmelerinde temel olarak alınmıştır. Kanatlar: Kanat rengi saf sarıdan, yeşilimsi sarıya kadar değişir. Tanagerlerin alt türleri de bu konuda farklılaşırlar. Yanlar: Aslında mavi renk sadece başa bölümüne has değildir, yanlarda olabilir.

Mavi Başlı Papağan İspinozu - Erythrura Trichroa


Temel Özellikleri
Her ne kadar başlangıçta yüksek meliyetli olsa da, mavi başlı papağan ispinozu uygun şartlarda çok yumurtlar. En iyi üreme sonuçları, bir dereceye kadar asabi olan bu kuşun kendisini güvende ve yerleşmiş hissedeceği iyi ekili bir kuşhanenelerden alınır. Kafeslerde yuvalamayı sevmez ve gizliliğe ihtyaç duyarlar. Beslenme ve Barınma Yabancı ispinoz yemi karışımı, sade kanarya yemi ve canlı gıda ie artırılmış kabuklu pirinç bu kuşa çok uygun olur. İçerideki kafeslerde barındırınız ve kozalaklı dalları tepelerinden almayınız. Böylece kuş, tenhalık ile güven tazelemiş olur. üreme Eşit boyuttaki diğer ispinozlarla arkadaşlıktan mutlu olsa da, bir çiften fazlasını bir arada tutmayın, çünkü kavga edebilir ve yuva yapmayabilir. üreyen çiftlere folluk temin edin. Mutasyonlar Kırmızı başlı papağan ispinozu Güney Pasifik'te Samua ve yakınındaki diğer adalardan köken alır ve avikültürde oldukça iyi yerleşmişlerdir. çok çoğalan cinslerdir, bir tek yaşam boyunca otuz nesil üretebilir.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Erythrura Trichroa
Ortalama Boy: 11.5 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişilerin yüzünde erkeklere göre daha mat mavi yamalar vardır, gerçi bu kuşların büyüklüğünede bağlıdır.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 21 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Başlarında mavi renk yoktur, gagaları sarıdır.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Koyu mavi baş işaretleri bu türün ayırcı özelliğidir. Yeşil ve mavi alanlar açıkça sınırlıdır. Kuşun genel ismi papağan tüylerine olan benzerliğinden kaynaklanır. Kanatlar: Diğer ispinozlar gibi mavi başlı mavi papapan ispinozu da hızlı kanat çırpar ve çeviktir. Tüyler: Tüm vucüdunu kapsayan yeşil tüy kuşun doğal gizliliğini sağlar. Kuyruk: Kuyruk tüylerinin uçları belirgin olarak noktalıdır.

Mavi Alınlı Amazon Papağını - Amazona Aestiva


Temel Özellikleri
Amazon papağanları, yeni dünyaya yaılmış yaklaşık yirmi yedi değişik türden oluşan bir gruptur. Karaip adalarının bazılarında bulunanlar türü dünyada en çok tehlike altında bulunan papağanlar arasında bulunur. Değişik baş renkleri olmaklar beraber çoğunluğunun ana rengi yeşildir. Doğada çok yaygaracı ve gürültücüdürler, bununla beraber taklit yetenekleri iyidir. Beslenme ve Barınma Kaliteli papağan karışımı, günlük meyva ve yeşil gıda verilmelidir. Mali alınlı amazon papağanları diğer birok papağan gibi ahşap işlerini parçaladıklarından, sağlam bir kuşhaneye yerleştirilmelidirler. Günün ilk ışığında ve alacakaranlıkta yüksek sesle ötmeye ve komşularla beraber sizi de rahatsız etmeye meyilli olduklarından sabah ve akşamları sınırlanmış bir barınakta tutulmaları iyi bir fikir olabilir. üreme üremeye teşebbüs etmeden önce kuşhaneye iyice yerleşmiş olmaları sağlanmalıdır. Mavi alınlı amazonların Kuzey Yarımkürede yazın erken devrelerinde başlayan oldukça sabit bir üreme sezonları vardır. İlk kuluçka elde yetiştirilmedikçe, nadiren iki kere yavrularlar. Ortalama olarak bir çift üç veya dört yavru yapar.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Amazona Aestiva
Ortalama Boy: 37.5 cm
Ortalama Ömür: 40 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 65 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Tüyleri erişkinlere göre daha mattır, irisleri kahverengidir.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Her kuş ayrı bir işaret gelişir. Yüz: Bu türleri tanımlamak için sadece mavi yüz yamasına güvenmeyiniz. Diğer amazonlar da benzer mavi işaretlere sahiptir. Omuz: Mavi alınlı amazon olduğunu belirten kırmızı omuz işaretleridir. Bazı durumlarda kırmızı olmayabilir. Ayaklar: Ayaklar genellikle koyu renklidir, fakat örneğin eğer pançe kaybedilirse çevreleyen deri alanı daha mat olur. Kuyruk: Bu papağanların yuvarlak uçlu, geniş ve az çok uzun kuyruk tüyleri vardır.

Mor Başlı Paraket - Psittacula Cyanocephala


Temel Özellikleri
Sabırlı, yıkıcı olmayan, müzikal ötüşü ile Asya kökenli mor başlı paraket, bahçe kuşhaneleri, hatta şehir ortamı için bile ideal bir kuştur. Yegane zorluk, dişi zannedilenlerin üreme sezonunda erkek kuş gibi tüy dökmesi nedeniyle, gerçek bir çifte sahip olamamaktır. Beslenme ve Barınma Papağan karışımı, hububat, meyve ve yeşil gıda iyi bir diyettir. Uzun yapılı kuşhanelerden fayda görür. Bir kez uygun şekilde iklime alıştırılırsa, dışarıda yıl boyunca kalacak kadar dayanıklı olur. üreme Dişiler yılın büyük çoğunluğunda eşlerine karşı saldırgan olabilir ve erkek kuşlar üreme mevsiminde eşine yanaşmakta tereddüt edebilir. Eğer öyleyse, kuşları değiş tokuş ederek yeni çiftler oluşturun. Folluğu ayrılmış barınaklı bir alana yerleştirin ve yavruların üşütmemesi için gözleyin; çünkü dişiler, yavrular hala tüylenmemişse kuluçkaya yatmayı kesebilir. Eğer ilk kuluçkadaki yumurtalar olmazsa veya yavrular ölürse, bu paraketler aynı yıl nadiren tekrar yuvalar. Bunu karşılayabilmek için, mor başlı paraketler yirmili yaşlara kadar üreyebilir. Dişi kuş arıyorsanız, başındaki mor renkli tüyleri kontrol edin. Bunlar kuşun erkek olduğunu belli eder.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Psittacula Cyanocephala
Ortalama Boy: 33 cm
Ortalama Ömür: 25 yıl
Cinsiyet: Dişilerin gri başı vardır.
Üreme: Kuluçka 25 gün sürer, tüylenme 50 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Her ne kadar yeşil başlı olarak tüylenseler de, erişkin dişilere banzerler.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Baştaki karakteristlik mor renk bir çok tüy dökümünden sonra olur. Gaga: Erişkin dişideki gaga erkeğinden daha mattır. Erkek Tüyleri: Diğer psitakülid paraketlerde olduğu gibi vücut çeşitli yeşil tonlarında oluşur. Dişi Tüyleri: Erişkin dişiler erkeklerden başlarındaki gri renkle ve kanat yamalarının yokluğu ile kolayca ayrılır. Diğer yönden, dişiler esas olarak yeşildir. Kanat: Kanat üzerinde mor renk yama, mor başlının yakın akrabası çiçek başlı paraketten ayırı. Kuyruk. Kuyruğun ucundaki sarıdan daha çok beyazımsı renk dişiyi çiçek başlıdan ayırır.

Madagaskar Aşkkuşu - Agapornis Cana


Temel Özellikleri
Bu küçük aşkkuşlarının cinsiyetleri gözlemlenmeyle ayrılabileceğinden, gerçek bir çift edinmedeki problem büyük ölçüde azalmıştır. Başlangıçta asabi olabilirler, fakat uygun bir tenhalık sağlandığında kuşhaneye iyi bir biçimdeki yerleşirler. Dahası, ötüşleri yakın komşularının saldırmasına neden olmaz. Kendi bölgelerindeki ahşap işlerine de zarar vermezler. Beslenme ve Barınma Bu kuşlar, akdarı döküntüleri, sade kanarya yemi ve kabuklu pirinç gibi küçük hububatla beslenebilir. Aynı zamanda ay---cıc---eği, meyva ve yeşil gıda da yerler. Bu kuşlar, hırıltı ve solunum güçlüğü yapan hava kesesi mikroplarına karşı hassastırlar. Neslin kıymetini biçerken bunu gözlemlemek gerekir, çünkü tedavisi zor olabilir. üreme Bu kuşlar, daha çok yılın kış dönemlerini üremek için tercih ettiklerinden, kışları içeriye alınmalıdır. İdeal olarak, folluklarının girişi etrafında geçici olarak odanın gerisinde duran mantar kabukları olmasını severler. Temel olarak, tüylerden yapılmış basit yuvalar inşa ederler. Kuluçkalarında dört yumurta olur, bu zamanlarda rahatsız etmeyiniz, aksi halde yumurtalara zarar verebilirler. Bu kuşlar üremezlerken bile gün boyunca folluklarında tüneyerek vakit geçirebilirler, kaygılanılacak bir şey yoktur. Kuş odasında reosta düğmeli suni ışıklandırma ile yavrular kuluçkadan çıktıklarında, ebeveynleri onları beslemek için daha uzun bir süre elde ederler.

Detaylı Bilgi
Diğer Adları: Agapornis Cana
Ortalama Boy: 13 cm
Ortalama Ömür: 8 yıl
Cinsiyet: Dişilerin yeşil başları vardır.
Üreme: Kuluçka 23 gün sürer, tüylenme 42 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Gagaları siyah dipli ve daha mattır.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Gri baş kuşun erkek olduğunu gösterir. Erkek Tüyleri: Erkeklerin kanatları daima vücudun kalanından daha koyu bir yeşil tonudur. Dişi Tüyler: Erişkin dişilerde hakim renk yeşildir. Gagaları daha açık renk olan genç kuşlardan ayrırlır. Ayaklar: Ayaklar gridir, pençeleri keskin ve sivridir.
Kaynakça:İnkılap Kitapevi David Alderton, Evcil Kuş Bakımı

22 Haziran 2009 Pazartesi

Lutino Kokatiyel - Nymphicus Hollandicus


Temel Özellikleri
Kokatiyelin deişik renkleri, yakın zamanda ortaya çıkmıştır. Benkli Kokatiyel, 1940'lı yıllarda Kaliforniya'da 1950'li yılların sonlarında kayıtlara geçmiştir. Bu form, bazı kuşlara ilk olarak ay ışığı adı veren, Mrs. Moon isimli üretici tarafından Florida'da geliştirilmiştir. Lutino bundan saonra en popüler kokatiyel formu olmuştur; tarçın, beyaz suratlı, gümüş, hatta saf beyaz albino kokatiyeller de günümüzde geliştirilmiştir. Beslenme ve Barınma Ayçiçeği ile güçlendirilmiş küçük tahıl tohumları, yeşil gıda ve meyve lutinolara gider. Dayanıklı kuşlardır. Bu kuşları ve diğer kokatiyelleri, koloni halinde kuşhanede tutup üretebilirsiniz. Tepeliğin arkasındaki tüylerde eksikliği çarpan lutinoları almaktan kaçının. Bu genetik bir hatadır, bazı nesillerde bu kellik diğerlerine göre daha belirgindir. üreme çiftlere folluk verin. çiftler ayrı olarak barındırıldığında üreme sonuçları daha iyidir; çünkü dişiler sıklıkla aynı kutuya kuluçkaya yatar ve yumurtaların bazıları tahrip olur. Yavruların yuvada tüylerinin koparılması olağandır. Bağımsızca beslenmeye başladığında en kısa zamanda yuvadan alın. Mutasyonlar İnci kokatiyel ilk olarak 1967'de Almanya'da kayıt edilmiştir. Bu nakışlı model Lutino dahil olmak üzere diğer renklerle kombine edilir.

Detaylı Bilgiler
Diğer Adları: Nymphicus Hollandicus
Ortalama Boy: 30 cm
Ortalama Ömür: 18 yıl
Cinsiyet: Dişilerin kuyruklarının alt tarafında çizgilenme vardır.
Üreme: Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 28 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkin dişilere benzerler, fakat daha kısa kuyrukları ile farkedilirler.
Ayırt Edici Özellikleri: Tepelik: Kokatiyel istediği zaman tepeliğini kaldırıp indirebilir. Baş: Her ne kadar baştaki sarı renk kuştan kuşa değişse de iki cinsiyeti bu farkla ayırt etmek mümkündür. Tüyler: Vucüttaki renklerin koyuluğu türüne bağlı olarak değişir. En koyu lutino kuşları bazen 'altın' veya 'düğün çiçeği' olarak tarif edilir. Benekler: Benekler oldukça değişkendir.
Kaynakça:İnkılap Kitapevi David Alderton, Evcil Kuş Bakımı

Koyu Kırmızı Rosella - Platycercus Elegans


Temel Özellikleri
Bu renk dolu Avustralyalı paraketler koleksiyon için latif bir numunedir. Serbestçe ürer ve iki kere başarılı şekilde yuvalar. Yaygın mavi formun bir çok renk mutasyonları vardır. Bu türün koleksiyonuna mümkünse, denenmiş bir çiftle ile veya başka olgun kuşlara nazaran daha önce hiç ürememiş genç kuşlarla başlayın. Bu paraketlerin geçimli olma şansını arttırır. Yerleşik bir çift, düzenli olarak yirmi yıl veya daha fazla bir periyotta üreyerek, çok doğurgan olabilir. Koyu kırmızı rosellanın dikati çeken kuyruğundan dolayı, geniş kuyruklu rosellalarla öncelikli olarak gruplandırın. Beslenme ve Barınma Sade kanarya yemi, akdarı, yulaf ve ayçiçeği yemi; yeşil gıda ve alma verin. bu dayanıklı kuşları 3.6m'lik bir kuşhanede barındırın ki canlı renklerin iyi bir anlamı olsun. üreme çiftlere derin bir folluk ve döşeme için yumuşak tahta verin. Erkeğin eşine davranışlarını gözlemleyin, saldırgan ise bir müddet kuşhaneden ayırın veya kaantlarından birini bağlayın. Erişkinler yavrularının tüylerini yoluyorsa, yavruların sırtına sarı sabır pudrası sürün. Yavrular, kendileri beslenmeye başladığında ayırın, erişkinler tekrar yuvalayacakları zaman saldırabilir.

Detaylı Bilgiler
Diğer Adları: Platycercus Elegans
Ortalama Boy: 36 cm
Ortalama Ömür: 25 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir, dişilerin erkeklere göre daha küçük başları olabilir.
Üreme: Kuluçka 21 gün sürer, tüylenme 35 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: çoğunlukla tüyleri yeşilimsidir, fakat bazıları neredeyse tamamen kırmızdır.
Ayırt Edici Özellikleri: Vucüt: Zengin vucüt rengi genllikle tüy dökümünden önce solar Tüyler: Bu kuşların canlı renkleri renk beslenmesine bağlı değildir. Kanatlar: Kanatlardaki nakışlı modeller rosellalar için karakteristliktir. Kuyruk: Ayrık kuyruk tüyleri uçlarda düz olarak iridir.
Kaynakça:İnkılap Kitapevi David Alderton, Evcil Kuş Bakımı

Klise Papağanı - Eclectus Rotatus


Temel Özellikleri
İlk olarak 1500'lerde keşfedilmişlerdir. Klise papağanları, Endonezya'da birçok adada ve Yeni Gine'den Avustralya'ya kadar birçok yerde yaılmışlardır. Dişileri büyük değişkenlik göstermek üzere, on form kadar tespit edilmiştir. Renklerdeki farklılık o kadar fazladır ki, cinsteyin orijinalde iki farklı tür olduğu düşünülmüştür. Beslenme ve Barınma Papağan gıdası, büyük miktarda yeşil gıda, meyva, koçanıyla mısır ve her gün olmak üzere havuç verilmelidir. Bu papağanların, uzun bir sindirim sistemi olduğundan, yüksek müktarda lifli bir diyete ihtiyaçları vardır. İklime alıştırıldıklarında, kuşhanelerde barındırılır. üreme Dişiler üreme dönemleri dışında genellikle baskındır ve eşlerine karşı kinci olabilirler. üreyen çiftlere sağlam folluk temin edilmelidir. Klise papağanları yılın her zamanında, genelde iki yumurta olacak şekilde yuvalayabilirler. Yavruları, yuvadan ayrılmadan önce renklerinden cinsiyetlerini tespit edebilirsiniz. (Kırmızı kuşlar dişi, yeşil kuşlar erkektir.) Klise papağanları, bazen tamamı aynı cinsiyette olan yavrular yapar, bunun sebebi bilinmemektedir. İngiltere'deki Chester Hayvanat Bahçesi'ndeki bir çift otuz yavru içinde, ancak bir tane dişi yavru yapmıştı. Bu tür olaylara karşı hiçbir şey yapılamamaktadır.

Detaylı Bilgiler
Diğer Adları: Eclectus Rotatus
Ortalama Boy: 35 cm
Ortalama Ömür: 30 yıl
Cinsiyet: Erkekler yeşildir, dişiler kırmızıdır.
Üreme: Kuluçka 30 gün sürer, tüylenme 75 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: İrisler ve gagalar koyudur.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş: Eklektus papağanlarının geniş yuvarlak başları ve kıvrık gagaları vardır. Gaga: Erkeği gagası üç yaşaına kadar tamamen turuncu olmaz. Yaka: Yakadaki mavimsi renk dişinin karnının çoğunu örter. Tüyler: Dişinin tüyleri her soya bağlı olcak şekilde kırmızıdır. Erkek temelde parlak zümrüt yeşilidir. İşaretler: Kırmızı işaretler erkeği vucüdunun yanlarından aşağı ve kanatların altından uzanır.
Kaynakça:İnkılap Kitapevi David Alderton, Evcil Kuş Bakımı